In de driedelige serie Verleden Tijd gaat Nira Kakerissa op zoek naar het verhaal dat haar grootouders nooit hebben verteld.
Zoektocht
Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland aankwamen. Ook de grootouders van Nira zijn in 1951 naar Nederland gekomen. Na aankomst in Nederland verblijven haar opa en oma in kamp Mantinge, een klein woonoord in de buurt van Westerbork. Daar is Nira’s vader geboren. Een paar jaar later verhuist het gezin naar een Molukse woonwijk in Maastricht.
Voor haar zoektocht bezoekt Nira verschillende plekken die een rol hebben gespeeld in haar familiegeschiedenis, zoals de aankomstplek in Rotterdam en kamp Schattenberg. Daar gaat ze in gesprek met verschillende generaties die de puzzelstukjes van het verhaal compleet kunnen maken.
Molukkers hebben een kreet: wat er ook mag gebeuren, ga niet aan de kant.
Nira Kakerissa
Zwanger
Nira vindt het nu, zeventig jaar later, belangrijker dan ooit om de geschiedenis en de tradities van haar eigen bloed voort te laten leven. Ze is namelijk zwanger. Met de komst van haar baby, in de zomer van 2021, staat een nieuwe generatie te wachten. Wat is het verhaal van haar voorouders dat ze aan haar kind wil doorgeven?
Nira Kakerissa: “Molukkers hebben een kreet: Apa datang dari muka djangan unduré. En dat betekent: wat er ook mag gebeuren, ga niet aan de kant. Met andere woorden: kijk niet achterom, maar juist vooruit. Ik zou het mooi vinden als we met deze serie het taboe van het niet achterom durven kijken een beetje kunnen doorbreken.”
De driedelige serie Verleden tijd is een co-productie van L1 en Omroep MAX.
Afghanistan betekent letterlijk Land van de Afghanen. Maar de afgelopen 40 jaar is daar door burgeroorlogen geen sprake meer van. Veel Afghanen waren niet meer veilig in hun eigen land. Ze vluchtten om in een ander land een nieuw bestaan op te bouwen. Met de terugkeer aan de macht van de Taliban vorig jaar ontstond een nieuwe stroom vluchtelingen. Aanleiding voor de regionale omroep L1 om op zoek te gaan naar hun voorgangers.
Deze productie (drie afleveringen) is tot stand gekomen in een samenwerking tussen L1 en Omroep MAX. Ik ben Afghaan wordt ook landelijk uitgezonden.
In de serie vertellen de Afghanen niet alleen hun verhaal aan de programmamakers. Ze gaan ook met elkaar in gesprek over hoe zij aan kijken tegen het verleden en het heden, aan de hand van een aantal stellingen. Ze delen dezelfde achtergrond, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook dezelfde visie hebben.
Blitterswijck, een hechte gemeenschap van ruim duizend inwoners in het noorden van Limburg. Een dorp waar je zorgeloos kind kunt zijn en waar iedereen elkaar kent. Maar ook het dorp dat op 3 maart 2017 even tot stilstand kwam.
Wilbert Ingenpass, verenigingsman in hart en nieren, wordt door zijn kinderen dood gevonden in de kelder van zijn eigen huis. Wilbert is vastgebonden en heeft een zak over zijn hoofd. Er zijn sporen van een inbraak. De kinderen zijn op dat moment 13, 15 en 17 jaar oud.
Verbijstering, onmacht en verdriet strijden om voorrang. Vijf jaar later zijn er nog geen antwoorden op de meest prangende vragen. Wat is er met Wilbert gebeurd, wie was erbij en waarom? De vragen blijven onbeantwoord.
Niki Janssen, oud-redacteur van L1, heeft voor Limburg Doc een indringend familieportret gemaakt over de rauwe kanten van dit onverwacht verlies.
Kijk hier naar een interview met Niki over deze documentaire.
Het camerawerk is van Oscar Keulen.
De documentaire Leven met een schaduw is op 14 september 2022 in première gegaan in de schouwburg van Venray. De film focust op de positiviteit en veerkracht van een gezin dat zijn leven niet laat beheersen door de laatste dag.